Wie tien jaar geleden onze werkplaats in liep, zag misschien soms wel eens een klein jongetje rondlopen. Dat kleine jongetje is nu groot en werkt bij zijn vader Mauritz, eigenaar van RM Keukens.
“Mijn vader wist al heel jong dat hij timmerman wilde worden, maar ik wist zelfs na het halen van mijn havodiploma nog niet goed wat ik wilde. Uiteindelijk koos ik voor de brede BBL-opleiding voor allround meubelmaker en interieurbouwer. Dit enigszins tot verbazing van mijn vader. Maar hij vond het hartstikke leuk dat ik mijn praktijkopleiding bij hem in de zaak wilde volgen.”
Mauritz had het inderdaad niet zien aankomen: “Zelf was ik als kind altijd vogelhuisjes in elkaar aan het timmeren, maar Lucas had andere hobby’s. Ik verwachtte dat hij meer een denker was, maar hij blijkt een echte doener te zijn. Ik vind het heel leuk dat hij bij mij werkt. Hij doet zijn best en is er nog goed in ook. Hij heeft het echt in zich.”
Lucas is op het werk zowel stagiair als ‘zoon van’. Hoe is dat? “We hebben van begin af aan afgesproken dat hij hier niet de ‘zoon van’ gaat uithangen. Maar goed, de lijn is dun, want we gaan in dit kleine bedrijf eigenlijk allemaal heel familiair met elkaar om. Als je gewoon je werk goed doet, krijg je alle vrijheid en hebben we het hartstikke gezellig.”
Het grappige is dat Lucas en Mauritz wel steeds meer gelijkenissen in elkaar als vader en zoon zien. “Mijn vader praat wat meer dan ik, maar qua karakter lijken we heel erg op elkaar. Soms doe ik iets precies hetzelfde als hij en dan staan we er gewoon hardop om te lachen. Dan beginnen we bijvoorbeeld allebei tegelijk op te ruimen omdat we het eerst netjes willen hebben voordat we verder werken. Dat is wel grappig.” “Rust en structuur”, legt Mauritz uit, “zijn super belangrijk in dit vak. Alleen door ordelijk te werken, kun je vakmanschap afleveren. En dat vinden we dus blijkbaar allebei.”
Lucas gaat iedere week 1 dag naar school en werkt 4 dagen bij RM Keukens. “Wat ik op school in theorie leer, bijvoorbeeld over materialen, gereedschappen, machines en tekenwerk, oefen ik hier in de praktijk. Dat is voor mij ideaal. Ik wil namelijk graag altijd eerst begrijpen hoe iets werkt, voordat ik eraan begin.” Er is een hoop te leren in de 3-jarige opleiding waar Lucas september 2020 aan begon. “Ik ontdek nu pas wat er allemaal bij komt kijken. Ik wist wel dat mijn vader keukens maakte, maar niet dat dit zo’n veelzijdig vak is. Van een plaat naar een keukenkast komen allerlei disciplines kijken: zagen, frezen, afwerken, lijmen, schroeven, schilderen, echt veel! Ik leer steeds meer. Ik kan al kanten- en lamello frezen, panelen afwerken, kasten in elkaar zetten en schilderen. Dat laatste vind ik het leukst, want dan zie je echt het resultaat van je werk, dan wordt het mooi.”
Andersom kan Lucas soms zijn vader ook nog wat bijbrengen. “Ik praat veel hardop tegen mezelf als ik bezig ben en dan hoort mijn vader wel eens vaktermen voorbij komen die hij niet kent.” “Ja, dan heb ik iets al honderd keer gedaan of gezien, maar kom ik er door Lucas achter dat daar dus blijkbaar een technische benaming voor is. Tja, dat heb ik vroeger op school nooit geleerd. En natuurlijk leert Lucas nu ook over 3D-tekenen op de computer, iets waar ik me niet meer aan waag. Ik vind het wel interessant, dus stel dat hij of Bram, onze collega, daar mee verder zou willen, zou ik dat zeker faciliteren.”
Lucas heeft nog een paar jaar studie te gaan en in die tijd hoopt Mauritz hem nog wat wijze lessen mee te geven. Eén is er al duidelijk overgekomen: “Dat je altijd eerlijk moet zijn naar klanten. Dat merk ik heel sterk bij mijn vader. Hij is eerlijk in alles, kiest voor de meest passende apparatuur, neemt genoegen met een minimale marge, werkt tegen eerlijke prijzen en speelt hierin ook open kaart. Klanten zijn wel eens verbaasd, want de keukenwereld staat hier niet bepaald om bekend, maar ze waarderen het enorm.”
“Zo wil ik hem ook meegeven dat je soms een dubbeltje moet weggeven om later een kwartje te kunnen verdienen. Die les heb ik van mijn vader gekregen en breng ik graag over op Lucas. Soms moet je even je verlies nemen omdat iets niet goed gaat. Dan los je het probleem op voor de klant, de koning, en neem je de pijn. Uiteindelijk krijg je er veel voor terug. En tot slot is de belangrijkste les van allemaal: rijker dan tevreden word je nooit. Het hoeft niet altijd groter, meer en beter. Als je tevreden bent, ben je rijk.”
Is Lucas tevreden met het werk dat hij nu doet? “Ik vind het heel leuk, maar ben ook nog van alles aan het ontdekken. Na deze opleiding kan ik nog verder in dit vak doorleren of juist iets heel anders kiezen. Ik zie nog overal mogelijkheden. Ach, het is nog een paar jaar. Of ik uiteindelijk bij RM Keukens blijf of iets anders ga doen, ik zie het allemaal nog wel.”
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer